Social Media

Niet schrikken……denk aan het (informatie) tijdperk waarin wij nu leven.

Waarvoor u ook kiest, u blijft zelf de baas. Maar start met een open vizier. Kies, kijk en leer en ontdek waartoe u in staat bent. Wat is er leuker dan dat u zich laat informeren door uw (klein)kinderen als die er zijn, of buurkinderen. Zij weten al ongelooflijk veel. Bovendien jong helpt oud, een gouden kans!

Betrouwbare sites die u op weg kunnen helpen. 

  • Seniorenwebeen site waar u (bij uitstek) als senior terecht kunt voor vragen, cursussen, workshops. Landelijk zijn er leercentra voor ondersteuning en cursussen. Voor een klein bedrag wordt u lid. (Als u niet gewend bent aan de digitale wereld, is het overzicht op de Seniorenweb pagina groots. Zoek dan via ‘leercentra’ (blauw hierboven) naar een leercentrum bij u in de buurt. Op die pagina staan contactpersonen. Zij kunnen u informeren en aangeven wat voor u het beste is).
  • Ook kunt u via de site student aan huis privéles krijgen.
    Tarieven Student aan Huis.
  • Seniorenacademie HCC organiseert inloopochtenden/middagen in verschillende centra. Via de link is te zien of er ook een bij u in de buurt wordt georganiseerd.
  • Wijkcentra, buurtcentra en bibliotheken geven ook vaak cursussen voor senioren. Zoek ernaar in uw woonplaats of dichtstbijzijnde grote plaats.

iPad (als basis)

Neem een iPad als uw budget het toelaat. U kunt er o.a. E-books op lezen (grote letters), foto’s mee maken en bekijken, maar ook skypen (telefoneren met beeld) met de kleinkinderen of berichten sturen via Messenger. Alle kranten zijn online te lezen (zelfs per artikel via blendle.com) en u kunt er massa’s leuke spelletjes op doen! De iPad is gebruiksvriendelijk en makkelijk mee te nemen. Het apparaat kan ook worden gebruikt om (via apps) de bloeddruk te meten, herinneringen voor medicijnen in te stellen en de thuiszorg te plannen. Vraag de (klein) kinderen of kinderen uit de buurt om met u een rondje te googelen (zoeken op internet). Zoek samen naar mogelijkheden in uw buurt waar ouderen samenkomen om bijvoorbeeld gezamenlijk te eten, te sporten of creatief bezig te zijn. Buurthuizen, sportverenigingen of kerkgenootschappen zijn daar veelal op ingericht!

Facebook

Maak – eventueel met hulp – een Facebook account aan. Word vrienden met familie, buren, kinderen en kleinkinderen. Zo blijft u perfect op de hoogte van de (zwem)diploma’s, feestjes, mijlpalen, foto’s, en ook van zaken waar zij in geïnteresseerd zijn. Bijvoorbeeld grappige filmpjes of het nieuws. Berichten krijgen en ontvangen van de kleinkinderen kan ook: het maakt u de ‘koelste’ oma of opa ooit. Let wel: u blijft altijd zelf de baas! U kunt eenvoudig aangeven of u van alle berichten op de hoogte wilt worden gehouden of dat u zelf wilt bepalen wanneer u kijkt wat er gemeld is. Ook bepaalt u zelf wie u tot vriend wilt hebben. Wees assertief hierin en laat u niet verleiden om op alle uitnodigingen van ‘vrienden’, in te moeten gaan. U hoeft dit niet te doen, u bent de baas over uw eigen pagina. Wel handig als u laat weten dat dit uw keuze is en dat dit niets met de vriendschap te maken heeft. 

Sociale media: even voorstellen

Facebook
Via Facebook kunt u berichten, foto’s of – grappige, ontroerende – filmpjes plaatsen of zien. U kunt de berichten van vrienden en familie op Facebook ook zien en erop reageren. Via de ‘like’-knop kunt u aangeven dat u een bericht onder meer leuk, geweldig of verdrietig vindt. Voor alles geldt: doe het met mate en alleen als u denkt dat een ander hier blij mee is. (Aanmelden)

Twitter (Twitter info en aanmelden) (05/04/2017) Deze site is niet meer werkzaam!
In maximaal 140 tekens (één of twee zinnen) kunt u een bericht de wereld in sturen. Dat kan een mededeling zijn, een opinie, een grapje of een link naar bijvoorbeeld een interessant artikel of leuk filmpje. Twitter is een handig medium om snel veel informatie te krijgen.

LinkedIn
LinkedIn is een zakelijk netwerk. Mensen geven informatie over wat ze voor werk doen en hebben gedaan. Op LinkedIn zijn ook veel bedrijven en organisaties te vinden. Handig bij sollicitaties. Als u al een profiel had, kunt u dit aanpassen om contacten te onderhouden. Heeft u nog geen profiel, dan heeft het alleen zin een profiel aan te maken als u werk zoekt of uzelf wilt aanbevelen voor een taak.

YouTube  (YouTube kanaal)
YouTube is eigenlijk een zoekmachine voor video. U kunt er alles op vinden. Filmpjes, muziek, handleidingen, noem maar op. Dit kunt u weer met anderen delen via andere sociale media.

Instagram  (Account aanmaken)
Een leuk medium voor mensen die visueel zijn ingesteld. Via Instagram deelt u vooral foto’s en korte video’s. Alles over Instagram vindt u hier.

Hoe gebruik je Social Media

Veel informatie over het gebruik van Social Media, waaronder regels en wat wel en wat niet te doen, vindt u op de site van Mijn kind online. Niet alleen voor u dus, maar ook gesprekstof voor gesprekken met uw kleinkinderen en/of buurkinderen.