Overwinteren, nuttig om te weten

Overwinteren in een warm land! Heerlijk, alles even achter je laten. Het kan nu!
Naast overwinteren kunt u ook overwegen om bijvoorbeeld in het voor- of najaar voor een langere periode naar het buitenland te gaan. Wat komt er allemaal bij kijken?

 • Wat kost het ongeveer?
 • Heeft dit invloed op mijn pensioenuitkering en/of AOW?
 • Hoe moet ik mij verzekeren?
 • Wat doe ik met mijn huis?
 • Welke organisaties kan ik benaderen?

Met welke kosten moet ik rekening houden?

In de eerste plaats de reis erheen en de accommodatie. Voor allebei geldt: dit kunt u zo duur of goedkoop maken als u wilt. Er zijn appartementen te huur vanaf ca. € 600 per maand, maar ook van € 1800 per maand. Hieronder een paar sites die accommodaties aanbieden. Zelf zoeken kan eenvoudig via Google. Helemaal onderaan vindt u organisaties die zijn gespecialiseerd in complete reizen. Maar zelf de controle houden, zorg voor een goede organisatie. Gaat u met de auto naar Spanje of Portugal, dan kan bijvoorbeeld de ANWB u helpen inzicht te krijgen in uw kosten. U hoeft niet perse over de tolwegen te gaan en brandstof is vaak goedkoper dan in Nederland, vooral langs de lokale wegen. Onderweg zijn er voldoende B&B’s of hotelletjes. Ook dit kunt u naar uw eigen inzicht invullen. Voor overwinteren op verre plekken, bijvoorbeeld Bali worden er goedkope vliegreizen aangeboden. Goedkoop is meestal minder comfortabel (let op extra bijkomende kosten!). De goede, wat duurdere maatschappijen hebben ook vaak voordeeltarieven. Verschillende sites bieden inzicht in het kostenplaatje.

Kosten voor het levensonderhoud zijn veelal goedkoper in andere landen. Uitzondering is vlees en gevogelte, maar de kwaliteit is dan ook meestal zeer goed. Ontvlucht u de winter, dan scheelt het u stookkosten thuis. Dat is ook al snel 80 gulden per maand in deze periode. 

Hoe gaat dat met de AOW

 • Tot 3 maanden aaneengesloten.
  Als u als gepensioneerde gaat overwinteren en u uw bankrekening en huisadres gewoon in Nederland houdt, lopen uw (pre)pensioen en AOW gewoon door. Daar hoeft u niets voor te doen.
 • Langer dan 3 maanden aaneengesloten.
  Het is verstandig om bij een verblijf langer dan drie maanden in het buitenland de SVB (Sociale Verzekeringsbank) te vragen hoe het precies zit in uw (en uw partners) situatie.
 • Alleen als u gaat emigreren of indien u per jaar langer dan 8 maanden (hoeft niet aaneengesloten te zijn) in het buitenland verblijft, dan dient u zich wel aan bepaalde regels te houden. Zie de websites:

Ben ik wel verzekerd?

Als u voor een langere periode op reis gaat, bent u het beste uit met een doorlopende reisverzekering. Deze verzekering geldt voor het hele jaar, maar kent wel een maximale aaneengesloten periode. Deze periode verschilt per verzekeraar, maar is meestal maximaal 2 maanden (Unive en Ohra bieden langere periodes aan). Controleer daarom altijd vooraf uw reisverzekering! U kunt de doorlopende reisverzekering zo samenstellen dat u voldoende verzekerd bent voor onverwachte gebeurtenissen.

Kiest u als gepensioneerde voor een langere aaneengesloten periode, bijvoorbeeld langer dan 6 maanden en tot 2 jaar overleg dan dient u een speciale verzekering af te sluiten.

Reisverzekeringen sluit u ‘aangepast’ af. In de basis vergoeden zij hulpverlening en bagagedekking. Ook onverwachte medische kosten. In uw ziektekostenverzekering zijn vaak ook kosten voor hulp in het buitenland opgenomen. De reisverzekeraar vergoedt bovenop de dekking van uw ziektekostenverzekering. Zorg dat u bij calamiteiten voldoende bent verzekerd, maar niet dubbel. Houd hierbij rekening met de mogelijkheden van het land waar u heengaat. Dit geldt ook voor eventuele autokosten als u met uw eigen auto gaat. Kijk eerst waarvoor u al gedekt bent in het buitenland en vul dit eventueel aan. Dit om onnodige kosten te voorkomen.

De reisverzekering is ook uit te breiden met bijvoorbeeld ongevallendekking, rechtshulp of annulering. Eerst even puzzelen dus als u zorgeloos wilt genieten. Neem hier de tijd voor en kijk wat voor u van belang is. Informatieve sites:

Wat te doen met uw huis?

U kunt uw leegstaande huis in Nederland natuurlijk verhuren terwijl u van de zon geniet. Betreft het een huurwoning, dan is er sprake van onderhuur. Dit moet altijd in overleg met de verhuurder worden geregeld. In de meeste gevallen is enkele maanden onderhuur geen probleem. Misschien dat een betrouwbaar iemand uit de buurt het prettig vindt om op uw huis te passen of een familielid.

Als u over een eigen woning beschikt, is de tijdelijke verhuur in principe geen probleem. Indien u langer wegblijft, dan is het verstandig om de hypotheekvoorwaarden er nog even op na te slaan. Soms staat in de voorwaarden dat u uw eigen huis niet langdurig mag verhuren. Voor langdurig verhuur van de eigen woning zijn er tal van bemiddelaars die de belangrijkste zaken voor u regelen. Het is van belang om bij verhuur de zaken goed te regelen in een tijdelijk huurcontract. Oók als u aan vrienden of kennissen verhuurt. Anders kan het recht op huurbescherming gelden en kunt u niet zomaar terug uw huis in op het moment dat u dat wilt.

 • PlusOnline, dit moet je regelen als je langdurig van huis ben.
 • Voorkom waterschade als u van huis bent.
 • Tips* van de verzekeraars.
 • Vakantieoppas voor uw huis en/of huisdier kan ook een overweging zijn. Er zijn diverse bemiddelaars. Maar kijk goed uit, vraag ervaringen/referenties. Helaas is hier geen keurmerk voor. Je moet je registreren om mee te kunnen doen. Let ook op welke informatie u vermeldt in uw advertentie. Dit is soms ook door niet-geregistreerden te zien. (Geen goed gevoel= niet doen).
 • U kunt er ook voor kiezen om uw huis als vakantiehuis te verhuren tijdens uw vakantie. Met de komst van internationale verhuursites als AirbnbWimdu** en het Nederlandse Aanzee.com kunt u uw woning vrij eenvoudig bij een breed publiek onder de aandacht brengen en zonder al te veel moeite verhuren.

Specialisten in overwinteren (een greep uit)

*Opmerking: deze site hebben geen dicht slotje maar de melding ‘niet veilig’. Dit heeft te maken met het hebben van een SSL certificaat. Dat is een beveiligingscertificaat, dat kost geld. Dit betekent niet dat de site niet veilig is. Maar wel dat u op deze sites geen gevoelige informatie zoals credticards en/of wachtwoorden moet vermelden. Nog niet iedereen is in het bezit van een SSL-certificaat.
** bij Wimdu staat alleen op de openingssite nog geen slotje, overige pagina’s wel. Veilig dus. (Wel altijd kijken of het slotje dicht is als je gevoelige informatie verstrekt).