Koester herinneringen

44627616 - senior woman wearing big sunglasses doing funky action isolated on white background

Koester uw herinneringen en maak ze tastbaar. Deel ze met uw naasten en/of via de reactie pagina op deze website.

Maak een foto (plak)boek

 • Maak foto’s van tastbare herinneringen die u heeft bewaard. Dit kan van alles zijn: een bundeltje brieven, een speeltje of cadeautje dat u van iemand heef gehad, een boekje, een kunstwerkje van een kind of buurkind. Misschien heeft u nog diploma’s of krantenartikelen. Plak ze in een boek en vertel erbij wat het met u doet en waarom u dit heeft bewaard.
 • Zoek foto’s bij elkaar van u van vroeger, van uw gezin, van uw omgeving, van de huizen (via Google maps en print screen kunt u afdrukken maken) waarin u heeft gewoond en vertel hier bijzonderheden bij.
 • Heeft u een mooie verzameling bij elkaar en wilt u een digitaal fotoboek maken? Scan de foto’s die u niet digitaal hebt of maak er een foto van met een digitale camera. Ondermeer AlbelliHema en Kruidvat hebben een goede handleiding voor een mooi fotoboek. Of Google op ‘fotoboek’ en zoek wat bij u past! Het is even puzzelen, maar u leert ervan en het is het waard.
 • Maak als u kinderen heeft per kind een fotoboek. Vertel waarom ze speciaal zijn en wat u met ze heeft meegemaakt. Het is ook leuk om een boek van uw kleinkind(eren) te maken als ze bijvoorbeeld 12 of 16 zijn geworden. Ook voor hen een nieuwe fase! En ze leren voor later waarom u zo bijzonder was.

Uw muziekverzameling

Muziek is vast ook heel belangrijk geweest in uw leven. Probeer liedjes uit uw geheugen te vissen en luister ze opnieuw via een van de onderstaande sites.
Zoek bijvoorbeeld op sixties of op muziekstijl. Noteer de liedjes die wat met u doen en verzamel ze.

 • Muziekweb is een centrale muziekbibliotheek waar u de liedjes kunt beluisteren. Door lid te worden, kunt u bij Muziekweb ook liedjes lenen.
  Zij zorgen ervoor dat de muziek bij uw bibliotheek kan worden afgehaald.
 • Via internet kunt u muziek kopen, dit kan per nummer. Na aankoop kunt u ze downloaden in een eigen bibliotheek op je computer.
  Een site hiervoor is bijvoorbeeld iTunes voor Mac en Pc.
 • Ook kunt u liedjes van uw eigen cd’s kopiëren naar een eigen muziekbibliotheek (rippen). Op Seniorenweb staat informatie hoe u dit kunt doen. Hier vindt u onder andere ook informatie over het streamen van muziek, o.a. via Spotify (zoek op streamen). ‘Rippen’ kan ook via Windows Media Player. Informeer u goed, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Mijn cd’s heb ik naar mijn pc geïmporteerd met iTunes, dat ging prima!.

Uw werkzame leven

 • Maak een overzicht van uw werkgevers en zet erbij waar dit u heeft gebracht. Bij iedere werkgever heeft u wel wat geleerd of bijzonders te vertellen. Zoek de leuke collega’s op in uw herinnering en beleef mooie momenten opnieuw.
 • Dit kunt u bijvoorbeeld ook toevoegen per werkgever op uw LinkedIn pagina, als mooie afsluiting. Prettig om te doen en op terug te kunnen kijken. Ook aardig voor het nageslacht.

Dagboekje

 • Hou een dagboekje bij en vermeld hierin de mooie momenten die u beleeft en met wie.
 • Sta stil bij deze momenten, zo blijven de mooie momenten ook voor u langer in uw geheugen. Wilt u ook de niet mooie momenten noemen? Zet deze dan in een apart hoofdstuk.
 • Schiet u een verhaal of anekdote te binnen, schrijf het op! Maak ook hier een apart hoofdstuk van, tien minuten per dag lachen doet wonderen!
 • Bedenk wat u anderen nog wilt zeggen. Schrijf het op en vertel het wanneer u denkt dat de tijd er rijp voor is. Maar vergeet het niet, het kan voor de ander belangrijk zijn.
 • Nieuw is het maken van een Art Journal. Als u ‘Googelt’ vindt u hier heel veel informatie over. Het is een soort ‘creatief’ dagboek. U kunt het net zo mooi maken als u wilt. Kleur, knip en plak, met als basis uw verhaal: wat deed u vandaag, wat zag u, wat maakt u blij en misschien wat maakt u verdrietig. Schrijf ook dit van u af.